Over ons

Sinds 2017 kun je ons vinden in Nieuw- en Sint Joosland. Op een stuk grond van 2,4 hectare werken we samen aan een prachtig ecosysteem vol natuur. 

Het begin.

In 2017 in juli, toen we dit land kochten waren we met ons tweetjes. Wim zei steeds: “Dit is jouw hobby, hoor, niet van mij”. Hij ging toch 160 knotwilgen zagen en planten. Ik had niet een vast omlijnd idee wat we met dit land zouden moeten gaan doen. Ik wilde graag zelfvoorzienend blijven. We hadden vijf jaar die grote moestuin en wijngaard gehad, dat soort leven wilde ik voortzetten. Dat lukte de eerste twee jaren niet. Keihard gewerkt.

We hebben dat eerste jaar keihard samen gewerkt. Veel bomen geplant, gestekt, gezaaid, verhuisd. Alle planten van de vorige moestuin moesten een plekje krijgen. Wat een keren hebben we met een aanhanger heen en weer gereden. De hele wijngaard verhuist. Wim zette in zijn eentje alle knotwilgen neer. Eerst de takken van de boom zagen aan de overkant, dan planten.

Boeken

Ik begon met boeken lezen. Heel veel boeken lezen over landbouw, en hoe het anders kan. Het waren er tientallen. Ik kwam al gauw het idee-Voedselbos- tegen. Daar pasten eigenlijk alle ideeën die ik verzameld had in. Dat moest het worden.

Jos Willemsen

Ik had gesprekken met SLZ en de gemeente. Van de gemeente kreeg ik nul op het rekest. Van SLZ heb ik hulp gehad van Robert. Die gaf me aanwijzigingen en officiële bestemmingsplannen, en hielp mij verder.

Jos Willemsen was met het aanleggen van een stuk Voedselbos bezig, en ik vroeg hem om raad, en had een gesprek met hem. We hebben toen een plan gemaakt om een cursus bij ons te starten. Theorie en praktijk. Theorie bij ons in huis, en praktijk op het weiland, waar we ons voedselbos wilden beginnen. Zo gezegd-zo gedaan.

Cursus

Er kwam een cursus door Jos Willemsen, en er werd een plan geschreven. Een heel mooi plan. Er werd een tekening gemaakt, waarop wij(cursisten)onze ideeën konden loslaten, en er werd in de praktijk alvast vruchtbaarheids-werkzaamheden verricht. We werkten en leerden 7 lange dagen. Het hele seizoen lang.

Zo begon het voedselbos en de voedselbos-familie te groeien.

Hugelbedden en vijvers

In het voorjaar van 2018 zijn er graafwerkzaamheden verricht. De vijvers en de Swales zijn aangelegd. De hugelbedden zijn gevormd. En er werden veel bomen geplant.

Zo begon het.

Motivatie tot het planten van een boom, of meer.  

 

Groninger platteland. 

——————— 

De eerste grote tuin kregen we in Groningen. We verbouwden daar van alles. Bakten ons eigen brood, en we waren lid van Milieu Defensie en zagen de groei van “De Kleine Aarde” in Boxtel. We waren behoorlijk groen, en milieubewust en vooruit lopend op allerlei ontwikkelingen die er nu weer zijn. 

Brazilië. 

——— 

Na vele omzwervingen  in Nederland en (10 jaar Brazilië) zijn we neergestreken in Zeeland. 

Grote tuin. 

———– 

Sinds 2011 hebben we hier een grote moestuin. We verbouwen praktisch alles wat we dagelijks nodig hebben. Samen met mensen uit het dorp, en mensen van de organisatie Lets delen we de oogst, want de oogst is te groot. We doen dit zonder kunstmest, zonder gif en het groeit en het bloeit, en er zijn zoveel insecten om ons heen dat ik niet wist, dat er zoveel waren. We verwerken de oogst in allerlei producten van hete chilisaus tot wijn, azijn en appelsap. en nog een tiental andere producten. We gebruiken veelal meerjarige gewassen, omdat die veel minder arbeidsintensief zijn. We spitten niet, maar houden de grond bedekt. 

We moesten weg. 

—————– 

We hadden  dit land in pacht. Daar moesten we weg. Vandaar dat we in de omgeving aan het kijken waren om verder te kunnen gaan met onze activiteiten. Dit keer door de koop van een stukje land.  

Wandelpad. 

———— 

Langs het natuurwandelpad in Nieuw en Sint Joosland ligt een stukje grond, aan het water. Het is 2,4 hectare.  We willen de natuur zijn gang laten gaan, oftewel, de natuur  herstellen. We willen dit graag doen door een andere manier van landbouw. 

Het stuk land wat we gekocht hebben is een verwilderde schapen wei. Heel geschikt voor het doel dat we beogen. De reden waarom wij dit zouden willen gaan doen, zet ik hieronder uiteen. 

Waarom. 

——— 

Dit is een ethische kwestie. Al zo lang als ik bewust ben van mijn verantwoordelijkheid ten op zichtte van de wereld waarin ik woon, ben ik al bezig met de natuur om mij heen. Ik ben opgegroeid in Amsterdam, en zag pas op 12 jarige leeftijd een plaatje van een sneeuwklokje, en ik had het nog nooit in het echt gezien. Ik vond dat zo mooi, dat de fascinatie voor de natuur vanaf die tijd is gegroeid. Ook is er bij mij toen de gedachte geweest, dat als ik kinderen heb, dat ze dan de natuur beter zullen leren kennen dan ik.   

Braziliaans oerwoud. 

——————- 

Onze dochter woont in Brazilië en heeft daar een boerderij van 30 hectare, waarvan 8 hectare oerwoud. Daar mogen ze niets aan doen. Niet ingrijpen. Dit oerwoud ligt er al eeuwen. Als je daar loopt, zie je alles groeien. Er zijn hiervoor geen mensen nodig. Je kunt daar alleen maar heel stil van worden. 

Door dat oerwoud in Brazilië, van mijn dochter van 8 hectare heb ik gezien, dat de natuur geen mensenhanden nodig heeft om in stand gehouden te worden. 

Het bos daar in dat woud, heeft alles wat het nodig heeft. Het groeit en bloeit. 

De mooiste vogels, apen, insecten leven daar in harmonie met elkaar. 

Het gaat niet zo lang meer goed. 

——————————— 

Wat zijn wij mensen toch een verwaande diersoort, dat wij denken alles te kunnen maken, en daardoor alles door onze handen en voeten vernielen. 

Want zoals we nu ons eten verbouwen, dat kan niet lang meer doorgaan.  Zelfs de boeren geven toe dat het steeds moeilijker is om de grond vruchtbaar te maken. De aarde houdt geen water meer vast. De lucht en het water vervuilen we. 

Een andere weg. 

—————- 

Er is een andere weg. We hoeven niet bij de pakken neer te gaan zitten. De natuur is te herstellen. We moeten alleen NU beginnen. Beginnen op een andere manier. Nabootsen, zoals het erin dat oerwoud toegaat. 

 Wat is een Voedselbos. 

———-——————- 

Je bootst een soort bos na. 

Het lijkt op een boomgaard met onderbegroeiing en allerlei vegetaties door elkaar heen. Het is namelijk gebleken dat door veel verschillende lagen vegetatie bij elkaar te planten, je een veel grotere opbrengst krijgt, en geen last hebt van ziektes en plagen. 

De 7 lagen. 

———— 

  1. Kroonlaag (climax bomen) bestaande uit originele en aangeplante bomen,
  2. Lage bomen, bestaande uit kleinere fruitbomen of halfstam fruitbomen,
  3. Struiklaag van fruit- en bessenstruiken,
  4. Kruidlaag van meerjarige groenten en kruiden,
  5. Bodembedekkers, een laag van planten die zich horizontaal verspreiden,
  6. Ondergrondse- of wortellaag van planten die wortels of knollen produceren,
  7. Klimmers, een verticale laag van klimmende planten

 

Geen kunstmest en geen pesticide. 

———————————— 

Deze manier van landbouw maakt geen gebruik van kunstmest  en pesticide (watervervuiling, en vermindering van biodiversiteit). Geen grote landbouwmachines (geen luchtvervuiling en geen Co2 uitstoot.) Het meeste gewas bestaat uit meerjarigen, zodat je het vele werk, van ploegen, zaaien, oogsten, allemaal niet hebt ( arbeidsvriendelijk.) 

Nooit kaal, niet ieder seizoen overnieuw beginnen. 

————————————————-   

Doordat je de grond altijd bedekt houdt, hoeft er niet gespit of geploegd te worden. 

Door dat het land niet ieder seizoen overhoop gehaald hoeft te worden, trekt het allerlei vogels, dieren en insecten aan, die je op andere plekken niet meer kunt vinden, en verstoor je het leefgebied ook niet. Ook is gebleken door een hele slimme manier van bij elkaar zetten van soorten, het gewas geen onderhoud nodig heeft. Het zal in het begin bijgestuurd moeten worden, maar dan kan het door zichzelf bestaan. Zoals een bos. Vandaar de uitdrukking Voedselbos.  Het is een win- win situatie voor iedereen. 

De naam. 

————- 

Het Voedselbos is erg lang. 550 meter. Het ligt langs een oude zeearm “ De Lemmer”. 

Er loopt een wandelpad langs. Een open plek in een bos ( brandgang) heet een Laar. 

De naam Langhe Laere is goed gekozen. Laat mijn achternaam nu toevallig ook Langelaar zijn. 

De naam werd vroeger zo geschreven. 

Producten

Producten die wij uit het voedselbos halen zijn al zeer veelzijdig. We verwerken de producten, meestal voor eigen gebruik en dat van onze deelnemers. Wat we teveel hebben verkopen we langs de weg. Op twee punten. Bij ons huis, en langs het Voedselbos

  • Verse groenten, kruiden en fruit.
  • Verschillende soorten thee.
  • Jam.
  • Siropen.
  • Honing.
  • Zaad.

We bakken ons eigen brood met ingrediënten uit het bos.

  • Taarten.
  • Wijn.
  • Cider.
  • Andere soorten fermentaties en inmaken.
  • Gedroogde producten.